Educație pentru siguranță

Florentina Cenja
03 iulie 2015

A da viață – un miracol pe care unii dintre noi au bucuria să-l trăiască și care le schimbă definitiv existența, aducându-le satisfacții dar și responsabilități și temeri. Oare voi fi în stare să îmi educ copilul așa cum trebuie și să îl protejez de pericolele din societate?

Am să fiu un părinte bun? Voi ști să îl ascult atunci când va avea nevoie, să îl înțeleg, să fiu tolerant și răbdător, chiar dacă sunt obosit sau nervos? Să îi ofer o viață bună, dar să îl învăț și valoarea banului și a muncii?

Toate aceste gânduri și multe altele, încep să ni se învârtă prin cap încă din momentul în care aflăm că vom avea un copil.

Temerile legate de siguranța copilului sunt unele dintre cele mai puternice pentru părinți. Nici nu a apărut bebelușul pe lume, iar ei se gândesc deja la o mie și unu de pericole de care trebuie protejat pe stradă, la locul de joacă, la școală ori acasă.

Ce putem face pentru a lăsa copiii să zboare cu propriile aripi, dar în același timp să îi protejăm cât mai mult de relele existente în societate?

Putem să îi educăm pentru viață. Să îi învățăm să analizeze situația înainte de acționa, să se gândească la consecințele faptelor lor, să își aleagă cu grijă prietenii și anturajul, să se gândească la ce își doresc să facă în viață și să discearnă asupra a ceea ce le poate influența în bine sau în rău viitorul. Îi putem învăța să gândească preventiv, să anticipeze riscurile implicării în activități ilegale sau pericolul de a deveni victime, dacă nu își iau anumite măsuri de autoprotecție.

Nu ne vom putea afla permanent alături de copii, pentru a-i apăra - și nici nu ar fi firesc - dar putem să îi "dotăm" cu informații privind prevenirea criminalității, măsurile antivictimale pe care trebuie să și le ia, respectarea legii și consecințele umane și sociale ale infracționalității. Putem și trebuie să le facem "educație pentru siguranță".

Cine și când trebuie să facă o astfel de educație? Este important ca aceasta să debuteze încă de acasă și să continue pe tot parcursul copilăriei, adolescenței și chiar al vieții. Educația începe din familie, însă, pe măsură ce copiii sunt integrați din ce în ce mai mult în mediul social, merg la grădiniță și la școală, educația pentru siguranță trebuie asumată și de către dascăli, de către cei care îi învață pe copii să scrie, să citească, să socotească, dar și să se protejeze de pericole. În educația preventivă a copiilor este necesar să se implice, în mod firesc, și principala instituție a statului care se ocupă cu protejarea cetățenilor și a bunurilor lor, respectiv Poliția. Iar acest lucru se întâmplă, prin întâlniri și discuții pe care polițiștii le au în grădinițe, școli, licee, cu elevii și cu cadrele didactice, pe teme de prevenire a criminalității.

Copiii și adolescenții ies pe stradă, în parc, la locul de joacă, acolo unde interacționează cu diverse persoane, cu comportamente pozitive sau negative, conforme sau nu cu regulile societății și ale bunului simț.

E nevoie ca, deopotrivă, de la părinți, dascăli sau polițiști, copiii să primească informații valoroase, coerente, adaptate realităților societății și intereselor lor.

În epoca internetului și a rețelelor sociale, accesul la informație și socializarea online au devenit accesibile copiilor de la vârste foarte fragede. Ei primesc o multitudine de informații și de influențe din mediul online, de foarte multe ori nefiind pregătiți mental pentru a discerne informația adevărată de cea falsă, valoarea de nonvaloare, intențiile bune de cele răuvoitoare. În mass-media, chiar și în programele de desene animate, regăsim frecvent comportamente violente, agresivitate verbală și fizică, luarea în derâdere a regulilor, de orice fel.

În acest context, e nevoie ca noi, cei preocupați de siguranța copiilor și de educarea lor pentru viață, să strângem rândurile. E nevoie ca, deopotrivă, de la părinți, dascăli sau polițiști, copiii să primească informații valoroase, coerente, adaptate realităților societății și intereselor lor, care să îi țină departe de pericole, atât din prisma delincvenței juvenile, cât și a victimizării lor.

În proiectul "Educație pentru viață" ne vom întâlni cu copiii și le vom vorbi despre siguranța pe stradă, la locul de joacă, la școală și acasă, despre pericolele existente în mediul online și despre ce au de făcut daca sunt agresați, pe internet sau în realitate, dacă se pierd sau daca sunt răpiți, despre gestionarea nonviolentă a conflictelor, despre toleranța și ajutor reciproc, despre drepturile și îndatoririle copiilor.

Dorința noastră este să îi pregătim pe copii pentru viață, pentru o viață de calitate, în care nevoia esențială de securitate să fie satisfăcută. Vrem să le oferim copiilor siguranța, pentru ca ei să poată urca, firesc, celelalte trepte ale piramidei aspirațiilor umane, ce țin de asigurarea nevoilor sociale, a celor de stimă și statut, și mai presus de toate, de autorealizare.